چطور هلیکوباکتری را دفع کنم؟
هلیکوباکتر پیلوری ( Helicobacter pylori) گونهای از باکتری هلیکوباکتر بوده و شایعترین موجود ذرهبینی است که انسانها را در بُعد جهانی مبتلا به عفونت ساختهاست. بیش از نیمی از مردم دنیا آلوده به این باکتری هستند. باکتری مذکور عامل اصلی بیماریهایی مثل زخم معده و ناراحتیهای معده و ابتدای روده محسوب میشود. جالب است که بدانید در معده انسان بسیاری از انواع باکتریها وجود دارند که قسمت اعظم آن از باکتریهای مفید تشکیل شده است. این باکتریهای درون معده میتوانند سلامتی بدن در مقابل بسیاری از بیماریها را تضمین کنند و در بسیاری از موارد حتی وزن انسان را مشخص می کنند!

۱- حد و مرز درمانهای طبیعی و گیاهی را بشناسید.
درمانهای طبیعی و گیاهی هلیکوباکتری تنها محدود به رعایت بهداشت و استفاده از خوراکیهای سالم و موادی که میتوانند موثر باشند تا رفع و دفع هلیکوباکتری زودتر صورت گیرد میباشد. بدانید که رعایت این نکات بهداشتی صرفا به منظور سهولت در درمان است و نه چیز دیگر!
۲- رژیم غذایی خود را سالم کنید.
استفاده از غذاهای فراوری شده و نیز کنسروها به هیچ وجه توصیه نمیشود که به جای آن شما میتوانید از غذاهای مقوی که از مواد اولیه تازه تهیه شده باشد بهره ببرید که در حین تقویت بدن خود به تقویت سیستم ایمنی آن نیز کمک فراوانی خواهید کرد. این رژیم موثر غذایی شامل موارد زیر است:
- استفاده از پروتئین به مقدار لازم : که شامل گوشت مرغ، ماهی و قرمز تازه و آن هم نه زیاد که کم و یا مقدار متوسط میشود
- استفاده بیشتر از میوه ها و سبزیجات تازه
- استفاده از مواد غذایی که از غلات و آرد گندم تهیه شده باشند.
- استفاده از حبوبات
۳- نوشیدن بیشتر آب
سعی کنید روزانه بین ۶ تا ۸ لیوان آب بنوشید و مایعات بیشتری نیز مصرف کنید. همچنین اگر شما در روزهای گرم به سر میبرید و یا فعالیت شما به گونهایست که بیشتر از حد معمول عرق میریزید سعی کنید آب بیشتری میل کنید.
۴- اجتناب از کنسرو و غذاهای بسته بندیشده
این دسته از غذاها در حین اینکه مواد لازم برای بدن شما را فراهم نمیکنند گاها به دلیل داشتن مواد نگهدارند میتوانند بسیار برای بدن شما مضر باشند! همچنین گاها میتوانند سیستم ایمنی بدن شما را تضعیف کنند.
۵- به بهداشت روزمره بیشتر اهمیت دهید.
دقت کنید که پیش از صرف غذا و بعد از آن حتما دستهایتان را با آب گرم و صابون بشوئید. دقت کنید بشقاب و ظرف مخصوص غذای خود را داشته باشید و آن را با کسی به اشتراک نگذارید و دقت کنید اگر کسی غذا را تهیه میکند حتما دستهای خود را شسته باشد. بدیهی است که از خوردن غذا در رستورانها باید پرهیز کنید.
۶- از مواد غذایی پروبیوتیک بهره ببرید.
در مواد پروبیوتیک، بسیاری از باکتریها و میکروبهای مفید برای گوارش یافت میشود که در میان آنها میکروبیومها نیز حضور دارند. از این مواد شما میتوانید به عنوان مکمل غذایی و نیز غذای اصلی بهرهببرید. برخی از مواد غذایی پروبیوتیک عبارتند از:
- ماست، خیارشور، کلم ترش، کفیر، ترهفرنگی و پیاز که این دسته از مواد غذایی را شما دو یا سه بار در هفته بهتر است مصرف کنید.
- همچنین دسته دیگری از مواد غذایی هستند که باکتریهای مفید درون روده را تقویت میکنند که شامل تره فرنگی، پیاز، سیر، عسل، موز و کنگر فرنگی میباشند.
۷- گیاهان و مواد غیر گوشتی مفید را فراموش نکنید!
پژوهشها نشان میدهند که روزانه ۲۵۰ میلیلیتر آب زغال اخته بسیار میتواند برای دفع هلیکوباکتری مفید باشد. همچنین در نمونه های آزمایشگاهی مشخص شده که بسیاری از غذاهای گیاهی نیز در دفع این باکتری مفید هستند.
- پیاز و سیر
- زنجبیل
- آویشن
- کاری و زرچوبه
- فلفل هندی
- پونه کوهی
- شنبلیله
- دارچین
۸- سایر مواد خوراکی مفید
عسل و چای سبز از جمله سایر مواد غذایی مفید برای دفع و درمان هلیکوباکتری هستند. پژوهشها نشان دادند که میزان استفاده و دوز مصرفی این مواد خوراکی وابسته به فرد میباشد اما در کل میتوانید از این مواد خوراکی نیز برای دفع هلیکوباکتری بهره ببرید.
۹- انواع روشها را با هم ترکیب کنید.
دقت کنید که این کار بسیار ضروری است که شما روش و دستههای مواد مصرفی خوراکی خود را با هم ترکیب کنید و یا هر از چندی آن را تغییر دهید. با ترکیب ادویهجات و خوارکیهای گیاهی شما میتوانید خوردن را دلچسبتر کنید. به طور مثال آویشن به تنهایی شاید مزه آزاردهنده ای داشته باشد اما اگر به همراه چای دم شود میتواند خوشمزهتر باشد. پس شما برای آنکه از مزه غذایی خاصی دلزده نشوید میباید عادت غذایی خود را هر سه ماه تغییر دهید. همچنین سعی کنید اگر وعده غذایی شما با مواد پروبیوتیک خوشمزهتر میشود از آن حتما بهرهببرید چرا که بدن شما در حال مبارزه با این ویروس است و خوردن مواد مفید هر آن میزان که بیشتر باشد بهتر است.
۱۰- به پزشک مراجعه کنید.
سعی کنید بعد از مدتی که درمانهای گیاهی را شروع کردید مجددا به پزشک مراجعه کنید و روند بهبودی خود را بررسی کنید. همچنین در شرایط بحرانی که شما استفراغ خونی که شامل لکههای سیاه میباشد داشتید نیز فورا به پزشک مراجعه کنید.
۱۱- آنتی بیوتیک مصرف کنید.
البته این کار با تجویز پزشک آن هم در زمانی که تشخیص حضور این باکتری را در معده شما داده باشد صورت میگیرد و برای شما مفید خواهد بود.
۱۲- استفاده از قرصهای بیسموت
بیسموت یک نوع عنصر میباشد و برای دفع هلیکوباکتری از دستگاه گوارش شما بسیار میتواند مفید باشد. در صورتی که پزشکتان تشخیص هلیکوباکتری در معده شما را داد احتمالا این قرص را تجویز خواهد کرد. در صورتی که برای شما چنین پیشنهادی را به میان نیاورد از او درباره این موضوع پرسوجو کنید.
۱۳- دقت کنید که هلیکوباکتری موجب زخم معده میشود
این باکتری به مرور زمان به دیواره معده آسیب وارد میکند. دیوارهای که در مقابل اسید معده که برای هضم غذا بسیار ضروری است آسیب دیده و بدین ترتیب اسید معده باعث خورده شدن دیواره اثنیعشر و معده میشود. این خونریزی میتواند به خستگی و کمخونی و ضعف منجر شود. دقت کنید که این باکتری در بلند مدت یک نوع سرطان معده را به همراه خواهد داشت پس آن را جدی بگیرید.
۱۴- بدانید که چگونه فردی به چنین بیماری دچار میشود
از راه نوشیدن آب و مایعات، غذا و ظروف آلوده به چنین باکتری و همچنین اصولا به دلیل استفاده از قاشق و چنگالی که غیر شخصی و آلوده است شما به چنین بیماری آلوده میشوید. گفتنی است که حدود دو سوم بزرگسالان، آلوده به این باکتری هستند و این سبب میشود که کودکان و افراد، در سنین پایینتر نیز راحتتر به این بیماری آلوده شوند. در کشورهای در حال توسعه این بیماری شایعتر از کشورهای توسعه یافته است. بدیهی است که شما نمیتوانید در یک جعبه دربسته زندگی کنید تا این باکتری به طور کامل دفع شود! اما میتوانید با در پیشگرفتن راهکارهای مناسب برای دفع این باکتری، عفونت دستگاه گوارش خود را کاهش دهید.
۱۵- علائم اولیه بیماری را بشناسید.
متاسفانه مرحله اول بیماری کاملا بدون نشانه و بدون درد میباشد و اگر شما آزمایش نداده باشید سخت بتوان با صراحت عنوان کرد که شما به این بیماری مبتلا هستید. اما در مراحل ثانوی شما احتمالا تعدادی از نشانههای زیر را خواهید داشت:
- احساس درد و سوختگی در معده
- حالت تهوع
- نفخ
- بی اشتهایی
- آروغ زدن
- از دست دادن وزن در صورتی که شما هیچ گونه رژیم غذایی خاصی را در برنامه روزانه خود قرار نداده باشید
۱۶- همچنین در صورتی که علائم زیر را دارید به پزشک مراجعه کنید
- دلدرد بسیار شدید
- مدفوع خونی(مدفوعی که کاملا به رنگ سیاه مثل قیر باشد در واقع مدفوع خونی است)
- استفراغی که به رنگ سیاه و سفید است به طوری که به نظر میرسد که پودر قهوه است! استفراغ سیاه نیز از نشانههای وضعیت وخیم بیماری است.
===
راهنمایی:
- پیاز بسیار ماده خوبی برای محافظت دستگاه گوارش شما در مقابل هلیکوباکتری است. سعی کنید روزانه سه تا چهار قطعه پیاز تازه را در برنامه غذایی خود در نظر بگیرید.
- سعی کنید مصرف الکل، شکلات، مواد فراوری شده خصوصا گوشت را از برنامه غذایی خود حذف کنید.
- مواد خوراکی و غذاهای نیمه خام را نیز از برنامه غذایی خود حذف کنید؛ به طور مثال گوشت استیک نیمه پخته و آبدار، سوشی و یا تخممرغ عسلی بسیار برای شما میتواند مضر باشد.
===
اخطار:
- پیش از آنکه به درمان طبیعی رویآورید حتما با پزشک خود مشورت کنید.
===
توضیح برخی از واژهها و اصطلاحات:
میکروبیوم: ریزاندامگان همزیست یا ریزسازوارگان همزیست (به انگلیسی: Microbiome یا Microbiota ) به معنای کلی و فراگیر زیستبوم ریزاندامگان، همهی ژنها و تودهی یاختهای ریزاندامگان با در نظر نگرفتن سرده و گونهی آنها، مستقر در یک بخش ویژه را گویند. ریزاندامگان همزیست، رابطهی همزیستی با جانور میزبان دارند. این به این معنی است که این ریزاندامگان هم میتوانند همسفره باشند، هم بیماریزا. مثلا به تمامی باکتری ها، قارچها و دیگر انواع میکروب هایی که بطور بومی در پوست انسان زندگی میکنند، میکروبیوم پوست می گویند. بزرگترین میکروبیوم بدن انسان، میکروبیوم دستگاه گوارش تحتانی و بطور خاص روده بزرگ می باشد."ویکیپدیا"
لاکتوباسیلوس: لاکتوباسیلوسها رادهای گرم مثبت منظم و بلند هستند به طوری که طول آنها به ۱۰ میکرون میرسد باکتریهای این جنس بدون هاگ عمدتاً غیر متحرک اما پرنیاز هستند. پلی مرفیک، بی هوازی و اختیاری هستند. بعضی از گونهها بی هوازی اجباری اند و دارای متابولیسم تخمیری که از طریق تخمیر قندها تولید انرژی میکنند که حداقل نیمی از فراوردههای آن اسید لاکتیک است. "ویکیپدیا"
آیا مطلب بالا از نظر شما مفید بود ؟
-
30 فروردین 1401
منصوراکبری،،،،،
باسلام،،،مطالعه این مطالب برای بنده که ۷۰ساله هستم بسیارمفیدوارزنده بود،،وتوانسته ام بارعایت مطالب فوق مشکلات کمتری با باکتری اچ،پیلوری داشته باشم ،،،بسیارازمطالب خوبتون سپاسگذارم،،،،بااحترام،،منصوراکبری، تهران،
-
20 بهمن 1400
Mahmoud
سلام و عرض ادب و ممنون بابت مطلب کاملتون سوال داشتم از خدمتتون و اینکه آیا باکتری اچ پیلوری موجود در غذا با حرارت از بین میرود؟ به عنوان مثال وقتی غذارو گرم میکنیم این باکتری تحت حرارت بالا از بین خواهد رفت یا خیر؟ مرسی
-
9 مهر 1400
آتوسا
سلام آیا گدشتن چند ساعت از زدن قاشق آلوده به غذا و یا گرم کردن آن باعث از بین رفتن باکتری غذای آلوده شده می شود؟
مقاله کده : سلام قطعا خیر... در بیشتر موارد باعث پخش و افزایش آلودگی میشود.
-
4 آبان 1399
نسرن
سلام من درد شدیدی تو معده ام دارم بی اشتهایی اسهال خستگی و کم خونی هم دارم فکر میکنم سرطان معده دارم سرطان معده قابل درمانه
مقاله کده : سلام تقریبا همه سرطان ها اگر به موقع بهشون رسیدگی بشه قابل درمان هستن. شرایطی که شما دارید البته لزوما ممکنه بخاطر سرطان نباشه! گاهی یه حساسیت ساده به چیز خاصی نشانه های بسیار شدید و مشابهی با بیماری خطرناکی داشته باشه.
-
20 تیر 1399
فهیمه
سلام وقت بخیر تقریبا چند مدتی هست داخل دهانم تلخ میشد موقع خواب، دکتر ubt گرفتن گفتن که معده شما میکروبی هست و آزمایش باید ۶ ساعت غذا نخورده باشی اما من به دکتر هم گفتم ۲ ساعت قبل غذا خوردم نتیجه ubt گفتن مثبت شده و بهم قرص امپرازول نیم ساعت قبل از صبحانه و شام، آموکسی سیلین ۱۰۰۰ ، تینیدازول، کلاریترومایسین بعد از صبحانه و شام، الان خیلی داره اذیتم میکنه سردرد شدید دارم حتی نمیتونم بلند شم شب تا صبح زبانم خیلی تلخ میشه که حتی یک ساعت هم نمیتونم خواب برم، دیشب دارو را قطع کردم و امروز بهترم، الان باید چکار کنم؟
-
27 فروردین 1399
دکتر ح.عیسی پور
متن بسیار خوب و کاملی بود. آقای محمد کیانی اگر علائم فوق رو دارید. باید عرض کنم بهتر است فعلا روزی دو یا سه وعده مصرف اموکسی سیلین500 و مترونیدازول500 رو شروع کنید(داروهای زیاد قوی نیستن) تا از پزشک تون نسخه بگیرید بهتون کمک میکنه. غذاهای ساده و مقوی مثل سوپ و مرغ اب پز و امثالهم و با حجم کم بخورید برنج و غذاهای طبع سرد و غذاهای سنگین و چرب و دیرهضم مصرف نکنید وچیزهای شور و ترش و ترشیجات حاوی سرکه و الکل و سیگار مصرف نکنید **نکته بسیار مهم این است که بسیاری از پزشکان برای تشخیص قطعی وجود هلیکوباکتر در معده شما، اندوسکوپی تجویز خواهند کرد ولی بنده پیشنهاد میدم در اولین فرصت به ازمایشگاه بروید و ازمایش خون HBP(IGG بدهید و با جواب این ازمایش نزد پزشک بروید تا بتواند تشخیص بدهد که هلیکوباکتر در بدن شما هست یا خیر و اگر هست حجم ان چقدر است و متناسب با ان دارو تجویز کند ** هر سه روز یکبار امپول ب کمپلکس و ب12 بزنید برای بهبود وضعیت معده و جلوگیری از ضعف عمومی در بدنتان بسیار مفید است با ارزوی سلامتی برای جنابعالی و تمامی بیماران. دکتر ح.عیسی پور
-
22 فروردین 1399
mohammad kiyaniy
من ی مدته همه این علایم و دارم و ولی از شانس بد من همه جا تعطیله ومتخصص خوبی پیدا نکردم ولی با این دمنوش و راهکارای سنتی میشه بهتر شد
اگر دوست دارید، نظر خودتون رو درباره این مطلب بنویسید