چطور نشانههای سرطان لب و دهان را بشناسم؟
با تشخیص به موقع سرطان دهان میتواند تا احتمال ۹۵ درصد از مرگ گریخت! اگرچه دندانپزشکان، آموزشهای لازم برای تشخیص سرطان دهان را فراگرفتهاند اما اگر شما روشهای معاینه سریع سرطان لب و دهان را بدانید، میتوانید خیلی سریعتر این بیماری را تشخیص دهید.

۱- دهان خود را به طور منظم کنترل کنید.
بیشتر سرطان های دهان و گلو در همان ابتدا علائم مشخصی دارند. با این حال پزشکان توصیه می کنند که باید حداقل یکبار در ماه دهان خود را در مقابل آئینه کنترل کنید تا از عدم وجود هر گونه نشانه غیرطبیعی مطمئن شوید. نشانه های ابتلاء به سرطان دهان و گلو معمولاً در کام دهان، زبان، لثه، لب ها به جز دندان ها دیده می شوند. قبل از معاینه دهان خود باید قبلاً مسواک بزنید و نخ دندان بکشید.
۲- زخم های سفید را بشناسید
زخم های سفیدرنگ و ضایعات دهانی (لکوپلاکیا) از مشخصه های ابتلاء به سرطان دهان هستند که ممکن است با عفونت های باکتریایی لثه و لوزه ها اشتباه گرفته شوند. لکوپلاکیا تنها در مراحل پیشرفته دردآور است و ممکن است در تمام نقاط دهان ظاهر شود. زخم های عادی در دهان پس از یک هفته ناپدید می شوند اما لکوپلاکیا حتی با گذشت زمان بزرگتر و دردناکتر می گردد.
۳- زخم ها و ضایعات قرمز رنگ (پلاک قرمز) کمتر از لکوپلاکیا شایع هستند اما آنها معمولاً به سرطان تبدیل می شوند.
این ضایعات قرمز رنگ در ابتدا دردناک نیستند و حتی در مقایسه با تب خال های دهانی درد کمتری دارند. پلاک قرمز معمولاً در داخل دهان دیده می شود و با گذشت یک هفته یا بیشتر از بین نمی رود.
۴- تودههای نامعمول
یکی دیگر از علائم ابتلاء به سرطان دهان وجود توده های نامعمول، برآمدگی ها و نقاط ناصاف در دهان است که در مراحل اولیه چندان دردناک نیستند. التهابات لثه که با هر بار مسواک زدن و نخ کشیدن دچار خونریزی شوند هم نشان می دهد که فرد به سرطان دهان مبتلاء شده است. همیشه باید مراقب توده هایی که مرتب بزرگ می شوند باشید.
۵- دردهای دهانی و زخم ها را جدی بگیرید.
بعضی از آنها عموماً به دلیل خالی شدن دندان، عفونت لثه و گلو و عملکرد ضعیف دندانپزشک در دهان ظاهر می شوند. دردهای ناگهانی دندان یا بافت های عصبی از علائم اولیه سرطان نیستند در حالی که هر نوع زخم و درد بلندمدت در اطراف غدد لنفاوی و فک باید جدی گرفته شود. از طرفی هر نوع بی حسی و حساسیت در لب ها، دهان و گلو نیازمند توجه جدی شماست.
۶- مشکل در جویدن غذا
مشکل جویدن غذا و به طور کلی مشکل در حرکت دادن فک یا زبان نشان دهنده گسترش لکوپلاکیا، پلاک قرمز یا زخم های دهانی و در نتیجه سرطان دهان است. سرطان دهان مخصوصاً در قسمت زبان و گونه ها باعث می شود تا فرد مبتلاء چندین بار در هنگام جویدن غذا قسمت های مختلف دهان خود را گاز بگیرد. افراد بزرگسال به محض مشاهده لق شدن دندان ها باید به دندانپزشک مراجعه کنند.
۷- مشکل در نوشیدن
اگر نمی توانید غذا، مایعات و حتی آب دهان خود را بدرستی قورت دهید باید آنها را به نشانه ابتلاء به سرطان دهان جدی بگیرید. اگر در تصور می کنید چیزی در گلوی شما گیر کرده یا احساس بی حسی می کنید حتما باید به پزشک مراجعه کنید.
۸- یکی دیگر از نشانه های ابتلاء به سرطان دهان تغییر صدای شما مخصوصاً در مراحل پیشرفته سرطان می باشد.
اگر نمی توانید زبان و فک خود را خوب تکان دهید و در تلفظ کلمات مشکل دارید باید آن را جدی بگیرید.
۹- مدت زمان نشانهها را در نظر بگیرید
اگر تمام نشانه هایی که در بالا به آن ها اشاره کردیم در دهان شما وجود دارند و برای بیشتر از دو هفته باقی مانده و بدتر می شوند حتی اگر پزشک خانوادگی شما متخصص گوش، حلق و بینی باشد سریعاً به دندانپزشک مراجعه کنید. سرطان دهان در افرادی که بیش از چهل سال دارند، مردان و نژاد آفریقایی- آمریکایی بیشتر دیده می شود.
۱۰- به پزشک مراجعه کنید
پزشک معالج شما نه تنها دهان و گلوی تان را معاینه می کند بلکه حتی تغییر رنگ دهان در بعضی از نقاط را نیز با استفاده از تولوئيدين آبی رنگ بررسی می کند. با گذاشتن این ماده آبی رنگ بر روی نقطه سرطانی رنگ آن به آبی تیره تبدیل می شود. با این حال نمونه بدست آمده را باید توسط میکروسکوپ و متخصص مربوطه دوباره بررسی شود.
۱۱- استفاده از اشعه برای تشخیص بیماری
یکی دیگر از روش های تشخیص بافت های سالم از سرطانی استفاده از اشعه لیزر است که با تغییر رنگ بافت سرطانی به تشخیص پزشک می رسد. همچنین استفاده از نور فلورئوسنت پس از شستشوی دهان با محلول سرکه توسط پزشکان نیز متداول می باشد.
آیا مطلب بالا از نظر شما مفید بود ؟
اگر دوست دارید، نظر خودتون رو درباره این مطلب بنویسید