چطور در هنگام زلزله از خود مراقبت کنم؟
زلزله زمانی رخ میدهد که پوسته زمین جابجا میشود و لایههای بالایی بر روی لایههای زیرین میلغزند. برخلاف سایر اتفاقات طبیعی مثل طوفان یا سیل، زمین لرزه به هیچ وجه قابل پیش بینی نیست. اگر شما مجددا خود را میان زمین لرزه یافتید تنها کسری از ثانیه فرصت دارید تا تصمیم بگیرید که چه کنید و جان خود را حفظ کنید.

۱- خودتان رو روی زمین بکشید.
معمولا روش معروف "توقف، خیز و پناه" پیشنهاد میشود. اگرچه این تنها روش توصیه شده برای واکنش در برابر زلزله در فضای داخلی(داخل خانه یا ساختمان) نیست اما روشی است که توسط "آژانس مدیریت بحران فدرال" (FEMA) و "صلیب سرخ آمریکا" (ARC) توصیه می شود. زلزلههای کوچک در کسری از ثانیه به زلزلههای بزرگی تبدیل میشوند و بهتر است در هنگام یک زلزله خفیف تمام روش های احتیاطی را انجام دهید.
۲- پناه بگیرید.
به زیر یک میز مستحکم بروید و یا حتی کاناپه مبلمان را وارونه کنید و زیر آن پناه بگیرید. از درها فاصله بگیرید و همچنین هرچیزی که احتمال دارد بر روی شما بایفتد مثل دکورهای ایستاده یا تلویزیون، از لوستر و ... نیز فاصله بگیرید.
۳- خود را محکم بگیرید.
زمین میلرزد و الباقی چیزها ممکن است سقوط کنند. به هر سطح یا هر چیز محکمی تکیه کنید و آنها محکم نگه دارید، و صبر کنید تا زمینلرزه تمام شود. اگر نتوانستید که سطحی را پیدا کنید برای پناهگرفتن و یا سطح و فضای مناسبی را برای در امان ماندن، بهترین کار این است که سر و قسمت بالای بدن خود را با بازوان خود حفاظت کنید و دولا بشوید و روی زمین بنشینید به طوری که خود را جمع کرده و سر خود به سمت شکم ببرید.
۴- در رخت خواب بمانید.
اگر در هنگام زلزله در رخت خواب بودید بهتر است همانجا بمانید و بالش خود را به عنوان پناه بر روی سر خود بگیرید. دقت کنید که اگر هنگامی که در رخت خواب هستید احتمال دارد که چراغ خواب یا لوستر بر روی سر شما سقوط کند، بهتر است که مکان خود را عوض کنید اما بدانید در بسیاری از موارد فرد به هنگام این جابجایی بر روی شیشههای شکسته پا گذاشته و خود را زخمی کرده است.
۵- تا زمانی که فرصت مناسب برای خروج از مکان مسکونی ندارید در جای خود بمانید و پناه خود را رها نکنید.
تحقیقات نشان دادهاند که بسیاری از صدمات و آسیبهایی که به افراد وارد میشود در هنگام وقوع زمین لرزه به دلیل تلاش فرد برای خروج زود هنگام از موقعیت خطر چه به سمت بیرون از خانه و چه به سمت درون خانه میباشد.
- دقت کنید به هنگان خروج عجله نکنید و استرس خود را تا حدی کنترل کنید! به سمتی بروید که کابل برق نباشد و یا کمتر باشد.
- از آسانسور استفاده نکنید چرا که ممکن است برق قطع شود و یا در آن گیر بیوفتید.
۶- از روش مثلث زندگی استفاده کنید.
هرچند که این روش از نظر بسیاری از محققان در سراسر دنیا به چالش کشیده شده اما خیلیها معتقد هستند که این مورد آنچنان که باید، چارهساز نیست. زمانی از این روش استفاده کنید که میز یا کنج خاصی در اطرافتان نیست که بتوانید پناه بگیرید.
- به لحاظ تئوری این روش بدین معناست که اگر زمین بلرزد و ساختمان فرو ریزد (به طور مثال سقف منزل) اصولا احتمال افتادن قطعه کنده شده از سقف، در کنار مبل یا وسائلی که سطح محکمی دارند، بسیار کم است. بدین ترتیب اگر هیچ سرپناهی پیدا نکردید بهتر است در کنار یک مبل یا یخچال یا ... پناه بگیرید.
- در این حالت خود را جمع کنید و دراز بکشید که بیشترین نزدیکی را با مبل یا ... داشته باشید، چراکه احتمال اینکه آواری بر روی سرتان فرود آید در این حالت کمتر میشود.
- دقت کنید اگر به قصد یافتن وضعیتی بهتر، کنار مبل یا موقعیتی شبیه به این را ترک میکنید، بهتر است فکر کنید که آیا ارزش ریسک کردن را دارد یا خیر. به طور مثال چارچوب در ورودی، زیر میز نیز موقعیتهای بسیار خوبی برای پناه گرفتن هستند اما برای رسیدن به چنین موقعیتی نباید از راههای خطرناک استفاده کنید. به طور مثال استفاده از راهپلهها در زمان لرزش زمین بسیار خطرناک است. پس، پناه گرفتن در کنار مبل را به هدف رسیدن به یک سرپناه بهتر ترک نکنید مگر آنکه راه امنی برایش پیدا کردید.
- دقت کنید روش مثلث زندگی یک روش علمی نیست و اثبات نشده و تنها ریسک خطر را کمتر میکند.
۷- اگر به فضای باز رسیدید.
سعی کنید چون قهرمانان عمل نکنید! این کار ممکن است نه تنها جان خود که جان سایرین را گاها به خطر بیاندازد. دقت کنید کنید خصوصا در ساعات اولیه زلزله بسیار محتمل است که پس لرزه به وجود آید پس سعی کنید برای پایین آوردن ریسک آسیب احتمالی حداقل تا چند ساعت در فضای آزاد بمانید.
۸- از ساختمانها، تیرهای برق و نیز چراغهای خیابانی دور بمانید.
نه فقط پسلرزه که اصولا هر کدام از این موارد ممکن است در حالت تخریب قرار داشته باشند و فرو ریزند پس بهتر است از آنها دور بمانید.
۹- اگر خودروی شخصی دارید.
سعی کنید تا رفع خطر احتمالی پسلرزه، در خودروی شخصی بمانید و اگر در شب این اتفاق افتاده، بهتر است شب را در ماشین بخوابید.
۱۰- موقعی که در زیر آوار گرفتار شدید.
- آرامش خود را حفظ کنید، این کار باعث میشود نفسنفس نزنید و اگر اکسیژن محدود است فرصت بیشتری برای نجات جان خود داشته باشید.
- اگر چه هر کسی برای نجات جان خود تلاش میکند و در چنین شرایطی سخت است که دست بر روی دست گذاشت اما این را در گوشه ذهن خود داشته باشید که رسیدن کمک بهترین راه نجات جانتان است.
- فندک یا کبریت روشن نکنید. ترس از تاریکی خصوصا در شب و شنیدن صدای ناله احتمالی سایرین بسیار وحشتناک است اما در چنین شرایطی روشن کردن آتش فقط شما را به مرگ نزدیکتر میکند چراکه اکسیژن محدود در این فضا را میسوزاند.
- سعی کنید زیاد حرکت نکنید و گرد و خاک ایجاد نکنید. بهتر است اگر قصد خوابیدن یا استراحت دارید و زخمی شدهاید دهان و بینی خود را با تکهای از لباستان بپوشانید.
- سعی کنید فقط و فقط در شرایطی که احتمال کمک به شما وجود دارد سوت یا فریاد بزنید. در این حین ممکن است مقدار زیادی گرد و خاک را تنفس کنید پس سعی کنید هم انرژی خود را نگه دارید و هم از ورود گرد و خاک به حلق و بینی خود جلوگیری کنید.
آیا مطلب بالا از نظر شما مفید بود ؟
اگر دوست دارید، نظر خودتون رو درباره این مطلب بنویسید